понедельник, 16 сентября 2013 г.

Ларрі Пейдж та Сергій Брін — засновники Google


Ларрі Пейдж та Сергій Брін — засновники Google

Вони не двійнята і не родичі, але уявити їх окремо неможливо. Так само неможливо уявити без них і їхній проект - Google. З дитинства засновники Google були цілеспрямованими і талановитими. Обоє любили математику, фанатіли від комп’ютерів і не мали жодного уявлення про існування один одного.


 Як говорить офіційна легенда Google, засновники компанії — двоє аспірантів з кафедри інформатики Стенфордського університету Ларрі Пейдж і Сергій Брін — дуже не сподобалися один одному при першій зустрічі в 1995 році. 24-річний випускник Мічиганського університету Лері проводив у Стенфорді вихідні, а 23-літній Сергій був у числі студентів, що супроводжували гостя по вузу. Вони сперечалися практично з будь-якого приводу; настільки помітна різниця в поглядах, втім, і дозволила їм зрештою сформувати єдиний підхід до вирішення однієї із найсерйозніших проблем IT-індустрії: пошуку потрібної інформації у величезному масиві даних.

У січні 1996 року Лері та Сергій почали спільну розробку пошукового сервера Backrub, що одержав свою назву за нетривіальне вміння аналізувати так звані «зворотні посилання», що вказують на той або інший сайт із інших ресурсів Інтернету. Лері, який завжди захоплювався технікою й славився тим, що зібрав діючу модель принтера з деталей конструктора Lego™, узявся за створення нового виду серверного середовища, у якому замість дорогих комп'ютерних систем використовувалися менш продуктивні ПК. Через постійну нестачу грошей (звичайну проблему аспірантів) вони часто відвідували навантажувальні майданчики факультету в надії знайти серед недавно прибулої техніки комп'ютери, які вони могли б позичити для своєї мережі.

Рік по тому їхній унікальний підхід до аналізу посилань здобув непогану репутацію серед тих, хто бачив його в дії, популярність Backrub росла. Чутки про принципово нову технологію пошуку інформації поширилися по всьому університетському містечку.

 У вересні 1998 р. компанія Google Inc. відкрилась у Менло-Паренню (Каліфорнія). Офіс для персоналу Google у кількості трьох людей розташовувався в гаражі, орендованому в одного із друзів. Крім автоматичних дверей, в офісу гаражного типу був ще ряд переваг, включаючи мийку, сушарку й джакузі. Там було навіть місце для паркування машини першого найнятого співробітника  — Крейга Сілверстейна, нинішнього директора з технологій Google.

На той час сайт Google.com, тоді ще в бета-версії, обслуговував уже 10 000 пошукових запитів на день. До веб-сайту, що несподівано здобув популярність завдяки релевантним результатам пошуку, прокинувся інтерес преси. У таких виданнях, як USA Today і Le Monde, з'явилися статті, які розхвалювали Google. У грудні 1998 р. РС Magazine назвав Google в числі 100 кращих веб-сайтів і пошукових серверів світу.

 Перспективи і можливості Google захоплюють уяву. Після покупки відеогіганта YouTube за 1.65 млрд. $ багато хто заговорив про прийдешню монополію проектів під знаком G на просторах світової Мережі.

Але чи так це погано? Всі проекти Google відрізняються високою якістю виконання, постійно допрацьовуються і поліпшуються. Як би там не було, вибір все одно за нами - користувачами. А чи будемо ми використовувати Google. час покаже.





Комментариев нет:

Отправить комментарий